Κατανοώντας το συναισθηματικό περιεχόμενο της θεραπευτικής σχέσης

Ιστορία και Δ.Σ.

Το 2012 μία ομάδα ψυχολόγων συνέστησε μία ομάδα συζήτησης περιστατικών βασισμένη στη μεθοδολογία Balint στην οποία λίγο αργότερα προστέθηκε η πρώτη ιατρός. Πολύ σύντομα, με πρωτοβουλία των ιδρυτικών μελών της, η λειτουργία της τέθηκε υπό την αιγίδα της Balint Society της Αγγλίας στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση των πρώτων συντονιστών ομάδων Balint από την Ελλάδα. Έτσι σχηματίστηκε η πρώτη επίσημη ομάδα Balint στην Ελλάδα, δηλαδή μία ομάδα παρουσίασης περιστατικών για γιατρούς, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας, η οποία βάζει στο επίκεντρο της παρουσίασης και της συζήτησης τη θεραπευτική σχέση και την ψυχολογία του ασθενή.

Έναν χρόνο αργότερα, η International Balint Federation στην οποία υπάγονται οι εταιρείες Balint όλων των χωρών, συμπεριέλαβε την Ελληνική Ομάδα Balint στη λίστα με τα μέλη της και το 2014 η πρώτη συντονίστρια ομάδων Balint και ψυχολόγος που εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα έλαβε την πιστοποίησή της από τη Βρετανική Balint Society. Tον Σεπτέμβριο του 2015 σχηματίστηκε μία δεύτερη ομάδα με συμμετοχή ιατρών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, αλλάζοντας την ονομασία της επιστημονικής μας κοινότητας σε «Ελληνικές Ομάδες Balint» και σηματοδοτώντας το πρώτο βήμα προς την ευρύτερη διάδοση των ομάδων Balint στη χώρα μας. Το 2018 έλαβαν πιστοποίηση συντονιστή ομάδων οι δύο πρώτοι ιατροί που εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα ενώ την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ομάδα Balint με πιστοποιημένη συντονίστρια σε δημόσιο Ελληνικό νοσοκομείο.

Μετά από πολλά χρόνια εργασίας για την προώθηση της μεθόδου και της ασθενοκεντρικής προσέγγισης στην κλινική σχέση, το 2020 η προσπάθεια μας επισφραγίστηκε από την ίδρυση της Αστικής μη κερδοσκοπικής Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Ψυχολογίας & Ομάδων Μπάλιντ. Η περαιτέρω ανάπτυξη της επιστημονικής μας δράσης, βασίζεται στη συμμετοχή νέων μελών από τον χώρο της υγείας και των ανθρωπιστικών επαγγελμάτων, τη συνεχή επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τις εταιρείες Balint του εξωτερικού και άλλες επιστημονικές εταιρείες με συναφές αντικείμενο, τη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και τη συγγραφή και δημοσίευση επιστημονικών άρθρων που προάγουν το έργο και την διάδοση των ομάδων Balint και του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου υγείας στη χώρα μας και διεθνώς.

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Λήδα Μπήτρου, Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχαναλύτρια

Αντιπρόεδρος: Σωτήρης Ζαλίδης, Γενικός Ιατρός

Γραμματέας: Gearoid Fitzgerald, Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής

Ταμίας: Αναστάσιος Σταύρου, Παιδοψυχίατρος

Μέλος: Ελευθερία Τσάλτα, Καθηγήτρια Ψυχολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Μέλος: Esti Rimmer, Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Μέλος: Άλια Χόταρι, Ψυχολόγος MSc, Ψυχοθεραπεύτρια

Εκπαιδευτική Επιτροπή

Λήδα Μπήτρου, Αναστάσιος Σταύρου, Gearoid Fitzgerald

Εγγραφή στο Newsletter

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ψυχολογίας & Ομάδων Μπάλιντ

Διεύθυνση αλληλογραφίας: Αιγιαλείας 30, Μαρούσι 151 25

τηλ.: 210 8016400

email: info@balintgroupgreece.com

Facebook

Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο Facebook