18ο Διεθνές Συνέδριο Balint (Χαϊδελβέργη, Γερμανία)

imagesCAJDGI0P

To 18o Διεθνές Συνέδριο Balint έλαβε χώρα στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας στις 7 με 11 Σεπτεμβρίου του 2013. Το θέμα του Συνεδρίου: Σύνδεσμος και Σχέση (γιατρού-ασθενή), Το πλαίσιο της εργασίας Balint.

Ενδιαφερόμενοι από όλο τον κόσμο, από τον ιατρικό και ψυχοθεραπευτικό χώρο (γιατροί, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, φοιτητές και εργαζόμενοι σε χώρους νοσηλείας), συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα αποτελέσματα από τη δουλειά τους με τις ομάδες Balint και να μοιραστούν την εμπειρία τους από την ιατρική πραγματικότητα στη χώρα τους και τη λειτουργία των ιατρικών δομών εκεί. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες διαλέξεις πάνω στο θέμα «Σύνδεση και Σχέση» όπου αναλύθηκε η σχέση γιατρού-ασθενή μέσα από το πνεύμα του Michael Balint και οι περαιτέρω εξελίξεις, καθώς και οι εμπειρίες από το ερευνητικό έργο και την πρακτική.

Στις διαλέξεις από προσκεκλημένους ομιλητές, «μπαλιντιανούς» πανεπιστημιακούς και κλινικούς από όλον τον κόσμο, παρουσιάστηκαν έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες πάνω στις ομάδες Balint και το έργο τους. Ανάμεσα σ’ αυτές ξεχώρισε η εργασία του «δικού» μας Δρ. Σωτήρη Ζαλίδη, ο οποίος παρουσίασε την εργασία του με τις ομάδες πρωτοετών φοιτητών Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου που ο ίδιος εκπαιδεύει και η οποία απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια.

Στα πλαίσια του πενταήμερου συνεδρίου, διεξήχθησαν πολλές ομάδες Balint (απλές ομάδες, ομάδες ψυχοδράματος και ομάδες συντονιστών ομάδων) όπου ο κάθε σύνεδρος είχε πέντε συναντήσεις διάρκειας μιάμισης ώρας με τα μέλη της ομάδας του για να βιώσει την εμπειρία ενός Balint group και να φέρει στην ομάδα, εκτός από τις σκέψεις του πάνω στα περιστατικά των συναδέλφων του, και δικές του περιπτώσεις ασθενών που τον δυσκολεύουν ή τον διακινούν συναισθηματικά.

Το Συνέδριο διεξήχθη στη Πανεπιστημιακή Κλινική Ludolf-Krehl, ένα πανέμορφο κτίριο μέσα  στην καταπράσινη πανεπιστημιούπολη “Neuenheimer Feld”.

Ένα πρόσθετο πρόγραμμα με εκδηλώσεις, όπως ξενάγηση στην παλιά πόλη της Χαϊδελβέργης και βόλτα με το πλοίο στον ποταμό Νέκαρ, ακολούθησαν μετά το συνέδριο.

Πέρα όμως από το επιστημονικό ενδιαφέρον και την πετυχημένη οργάνωση του συνεδρίου, η ουσία της εμπειρίας αυτής για μένα είναι το γεγονός ότι παρόλη την ανομοιογένεια εθνών και ιστοριών που ο κάθε ένας έφερνε μαζί του από την πραγματικότητα του τόπου του, δεν εμποδίστηκε η κατανόηση της σχέσης γιατρού-ασθενή  και οι ομάδες Balint απέκτησαν ένα δέσιμο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα έγινε και το αποχαιρετιστήριο δείπνο που διοργανώθηκε για τους συνέδρους, όπου τα μέλη της κάθε χώρας τραγούδησαν ένα παραδοσιακό τραγούδι από τον τόπο τους.

Δάφνη-Τατιάνα Παπανικολάου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Balint

Scroll to Top