Ρεπορτάζ από το 1ο Balint Workshop

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο Balint workshop με τη συμμετοχή των μελών της Ελληνικής Ομάδας Balint. Εκτός από την εργασία της ομάδας που περιελάμβανε την παρουσίαση και συζήτηση περιστατικών, η παρουσίαση της κας Λήδας Μπήτρου με θέμα “Τι έχει να προσφέρει η ψυχαναλυτική σκέψη στην ακρόαση μέσα σε μία ομάδα Βalint;”, έδωσε το έναυσμα για μία ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στο θεωρητικό πλαίσιο και τη μεθοδολογία των ομάδων.

Το workshop ήταν μια ευκαιρία για όλους μας να γνωριστούμε καλύτερα και να ανταλλάξουμε σκέψεις και εμπειρίες πάνω στην εργασία Balint όπως επίσης με αφορμή τη παρουσίαση, να μιλήσουμε για την ακρόαση στις ομάδες Balint η οποία, έχοντας επηρεαστεί από τις ψυχαναλυτικές αρχές, αναδεικνύει το μοίρασμα με την ομάδα, την κατανόηση αυτού που διαδραματίζεται μεταξύ των μελών της θεραπευτικής δυάδας αλλά και τις ταυτίσεις που συμβαίνουν τελικά στη σχέση μεταξύ θεραπευτή και ασθενή.

Συζητήθηκε αρκετά η ιδιαιτερότητα των ομάδων Balint, μέσα στις οποίες τα δυναμικά που αναπτύσσονται δεν είναι ούτε όπως σε κλασικές ομάδες εποπτείας αλλά ούτε και σε ομάδες ψυχοθεραπείας. Αυτό συμβαίνει γιατί το κάθε μέλος αφήνεται στο να νιώσει αυτό που έρχεται από την ομάδα αλλά συγχρόνως παίρνει και μια απόσταση από αυτό, προσπαθώντας να ακούσει από μία άλλη θέση όλα όσα λέγονται, είτε πρόκειται για έναν άλλον που μιλάει είτε για τον εαυτό του. Για παράδειγμα εγώ ως μέλος ένιωσα ότι έπρεπε να πάρω μία απόσταση από την αφήγηση του παρουσιαστή, αλλά ταυτόχρονα να συναισθανθώ την εμπειρία του για να μπορέσω να ακούσω τη θλίψη και το πένθος που ήγειρε σε θεραπευτή και ασθενή μία θεραπευτική σχέση που όδευε στο τέλος.

Στις δύο ομάδες της μιάμισης ώρας που πραγματοποιήθηκαν, παρουσιάστηκαν συνολικά τέσσερα περιστατικά. Δεν δόθηκαν πολλά βιογραφικά στοιχεία από τους παρουσιαστές γιατί επικεντρώθηκαν περισσότερο στη σχέση με τον ασθενή και τα συναισθήματα που αυτή εγείρει. Πολλές από τις δυσκολίες αφορούσαν περιπτώσεις μέσα στις οποίες ο θεραπευτής ένιωθε ότι κάτι δεν άκουγε από τον ασθενή του με αποτέλεσμα να οδηγείται η θεραπεία σε τέλμα. Η συζήτηση από την ομάδα πότε αναδείκνυε πλευρές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να ξεπεραστούν οι θεραπευτικές δυσκολίες και πότε στόχευαν να βοηθήσουν τον θεραπευτή να αποδεχτεί τους περιορισμούς της δουλειάς του.

Στο τέλος του workshop ακολούθησε μεσημεριανό γεύμα σε μεζεδοπωλείο της Κηφισιάς ώστε να ανταλλάξουν τα μέλη τις εντυπώσεις τους από το πρώτο Balint Workshop και να αποχαιρετιστούν για τα Χριστούγεννα μέσα σε χαλαρό και γιορτινό κλίμα.

Δάφνη-Τατιάνα Παπανικολάου

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Balint

Scroll to Top